Ruim 130 jaar geschiedenis in Weesp

De Adelaar is één van de oudste muziekverenigingen van Nederland

Koninklijke Harmonie De Adelaar is een muziekvereniging met een grote historische waarde voor Weesp. De muzikale klanken van de vereniging galmen al sinds 1884 door Weesp.

Muziek met een vleugje cacao

We gaan even terug in de tijd, als op 2 januari 1884 “Zang- en Muziekvereniging De Adelaar” wordt opgericht. In Weesp stond een fabriek van Van Houten waar honderden mensen werkten aan de productie van de wereldberoemde Van Houten repen en chocolade.

Met zoveel werknemers ontstond ook een grote personeelsvereniging wat op allerlei manieren gestimuleerd werd door de familie Van Houten. Het is immers bekend dat het samenwerken en samen dingen doen de mensen kan motiveren en er goede banden tussen de personeelsleden ontstaan. De toenmalige zang- en harmonieleden repeteerden in de kantine van de chocoladefabriek en brachten hun muziek ten gehore tijdens de bedrijfsfeesten en met de verjaardagen van de familie Van Houten. Later groeide dit uit tot het geven van concerten voor de Weesper bevolking.

Koninklijke status

De vereniging groeide naar een betere status en er kwam in januari 1959 in hun presentatie een woordje bij: het woord”Koninklijke”. De vereniging vierde op dat moment zijn 75ste verjaardag. Zo is dus de Koninklijke Harmonie De Adelaar ontstaan door het gezellig samen muziek maken en dit ten gehore brengen voor een groot publiek.

Muziek anno nu

Jaren later is Koninklijke Harmonie De Adelaar dé muziek­vereniging van Weesp waar iedereen muziek kan maken op zijn of haar eigen manier en eigen niveau.

Ondersteunen

Ziet u het belang van onze historische muziekvereniging, en wilt u ons ondersteunen?

U kunt contact opnemen met penningmeester Bert Doppenberg over een donatie of een sponsoring via penningmeester@adelaar-weesp.nl